CRAFTBEER: Ale
V dávných dobách, někdy kolem 9.století našeho letopočtu si odvážní Vikingové často před bitvou vychutnávali nápoj zvaný Aul nebo také Ale. Mnohdy se díky tomu vydali do bitvy bez brnění či košile. Vy takto divočit nemusíte, abyste tato svrchně kvašená piva ochutnali. Stačí si přečíst naše povídání a pár kousků přihodit do košíku.
Historický termín Ale odkazoval na nápoj vařený bez chmele. Piva se připravovala se sladem a ovocem, směsí bylin nebo koření. Později byli tito činitelé nahrazení chmelem. “Ejly” jsou často sladší plná piva s ovocnou chutí.
Vikingské jméno
Slovo “ale” pochází ze staroangličtiny, která spadá mezi germánské jazyky, a ve formě “alu” se objevuje také v nápisech ve starodávných runách, které používali již zmínění Vikingové. Když tuto “slovní” problematiku prozkoumáme pěkně do hloubky, zjistíme, že tato slova znamenala zlatou nebo načervenalou barvu.
Pivo v historii
Ve středověku bylo pivo jedním z nejdůležitějších zdrojů výživy. Dřívější pivo bylo vysoce výživné a obsahovalo jen tolik alkoholu, aby působilo jako konzervant. Takový nápoj konzumovali všichni včetně dětí. Ve středověku bylo totiž pivo pravděpodobně bezpečnějších než voda, neboť díky alkoholu, dlouhému vaření, chmelu a někdy i přidanému ovoci, obsahovalo pivo mnohem méně patogenů.
Věděli jste také že pivovarnictví v dřívějších dobách vévodili především ženy? Tak tomu bylo až do 15.století, dokud ženy pivovarnice nebyly obviněny z čarodějnictví. Od Vikingů po Egypťany, ženy běžně vařily pivo jak pro náboženské obřady, tak pro domácí výrobu, tak svoje rodiny. Spousta podnikavých žen však nezůstala jen u toho a vyšla se svými pivy na trh.
Jak takové ženy pivovarnice vypadaly? Měli na trhu velký kotel s pivem, kočku, která odháněla dotěrné myši lačnící po výživném nápoji, a především špičatý klobouk. To proto, aby jí nikdo nepřehlédl ani v největší tlačenici. Nějaká ta podoba s pohádkovou bytostí by tam možná byla, ale tyto ženy místo čarodějných lektvarů vařily prostě jen pivo. S příchodem radikální církve v 16.století přišly i pogromy na čarodějnice. V onu chvíli vycítili svoji chvilku i muži pivovarníci a postupem času byla tato práce pro ženy nebezpečná a vlastně i nezákonná.
Oblíbené druhy ALE
- IPA "India Pale Ale" - svrchně kvašené pivo ze světlého sladu, které se během 18. století hojně vyváželo do Indie. Tomuto druhu piva velmi svědčila dlouhá lodní doprava . Pivo stačilo během cesty pěkně vyzrát a brzy si našlo své velké fanoušky. Dnes je IPA jedno z nejprodávanějších craftových piv. Patří také do skupiny piv s nižším alkoholem. Tyto speciály mají okolo 4 % alkoholu.
- APA "American Pale Ale" - americký miláček, který najde své kořeny, kde jinde než v Anglii. APA je perfektní společník k jídlu. Funguje úžasně s lehčími pokrmy, jako jsou saláty, kuřecí maso, ale i různé druhy sýrů, mořské plody nebo ryby, a dokonce i s tradičním jablečným koláčem.
- Blond Ale - tenhle kousek si nepleťte s lagerem. Je krásně zaoblený, zlatý a skvěle pitelný. Dobře se hodí ke špagetám s masovými koulemi. Zapijte je pivem Albín Ale z pivovaru Muflon.
- American Amber Ale - toto jantarové pivo je jedním z nejoblíbenějších v USA. Za krásnou jantarovou barvu vděčí karamelovým a křišťálovým sladům, které propůjčují onu plnou chuť a překrásnou sytou barvu. Víte, s čím nejlépe chutná? S pravým americkým BBQ nebo banánovým dortem. Nevěříte? Vyzkoušejte. Třeba Nocturno Jantarový Ale ze Chříče.