Italskými vinicemi: PIEMONTE
Říká se, že propít se všemi italskými víny, je práce na celý život. Tak pojďme na to. V cyklu "Italskými vinicemi" si postupně představíme základní vinařské regiony a jejich nejdůležitější vína. Pomůžeme vám se v obrovském množství italských vín lépe zorientovat. Vybrat si to správné víno v restauraci nebo ve vinotéce už nebude žádný problém.
Začínáme na severozápadě země, v oblasti Piemonte, která je domovem legendárních vín Barolo a Barbaresco. Přečtěte si základní fakta, objednete si vína vytipovaná našimi sommeliery a začněte objevovat krásu Itálie.
REGION
- oblast na severozápadě Itálie na úpatí hor
- ze tří stran je obklopen Alpami, na východě Pádská nížina
- Piemonte v italštině znamená "podhůří"
- spolu s Toskánskem jde o nejlepší (současně také nejdražší) vinařskou oblast Itálie
- více než 70 000 ha vinic
- bílá a červená vína jsou tu zastoupena podobně
- gastronomický ráj - sýry, zvěřina, lanýži atd.
ODRŮDY
- červená vína se vyrábí převážně z odrůd Nebbiolo, Barbera nebo Dolcetto
- Dolcetto - nejde o sladké víno, jak se lidé často domnívají
- bílá vína pochází většinou z odrůd Cortese, Arneis či Moscato
- své místo tu mají i některé mezinárodní odrůdy, hlavně Chardonnay
DŮLEŽITÁ VÍNA
Barolo a Barbaresco
- ikonická červená vína, která jsou hvězdnou regionu
- obě se vyrábí z odrůdy Nebbiolo
- díky vyšší kyselince i tříslovině mají archivační potenciál i desítky let
- vysoká cena
Barbera
- velké množství červených vín této odrůdy, různých stylů
- typicky dobrá kyselinka, ovocný projev
- doporučujeme zejména: Barbera d'Alba, Barbera d'Asti, Barbera del Monteferrato
Gavi
- zajímavé, minerální bílé víno z odrůdy Cortese
- to nejlepší Gavi pochází z vesnice Gavi (Gavi di Gavi DOCG)
Moscato d'Asti
- sladké, jemně perlivé víno s typickou muškátovou vůní
- nižší obsah alkoholu
- perfektní s dezerty
Za ochutnání určitě stojí také příjemné, lehké Roero Arneis nebo Chardonnay z Langhe.