Jaké víno zvolit ke štědrovečernímu kaprovi?
Kapr je zkrátka vánoční tradice, bez které to v mnoha rodinách zkrátka nejde, protože by to nikdy nebyly ty pravé Vánoce. I když jsme čím dál častěji otevření gastronomickým experimentům nebo podléháme tlaku na zdravější pokrmy, stále nejčastější úpravou, kterou na Vánoce volíme, je kapr smažený. Samozřejmě s bramborovým salátem podle té jediné správné „naší“ receptury. A když už si dáme tu práci s přípravou této delikatesy, neměli bychom zapomínat na to, že zážitek ze skvělé večeře dokáže dobře vybrané víno ještě znásobit.
Smažená ryba s majonézovým salátem je poměrně tučný pokrm, který potřebuje něčím oživit. Něčím, co do něj zkrátka trochu „řízne“. A právě tou svěžestí, kterou potřebuje, je kyselinka obsažená právě v Ryzlinku. Ať již ve svěží variantě ze starých vinic vinařství Hauck z německé oblasti Rheinhessen, nebo v dospělém Rieslingu z Mosely od Ernsta Loosena, skutečného „profesora moselských vín“.
Pokud bychom zvolili nějakou nesmaženou variantu kapra, skvěle by ho doplnilo živé minerální Chardonnay. A ta nejlepší vína s touto charakteristikou pochází bezesporu z francouzského Burgundska, konkrétně z jeho severní části nazývané Chablis.
Nezapomínejte, že jídlo a víno jde zkrátka dohromady, a zvláště ve slavnostním čase Vánoc bychom se neměli šidit a dopřát si opravdu skvělou gastronomickou kombinaci.
Autor: Jan Bretl (Sommeliér)
Nabídka produktů Ke kaprovi
-
ID: 60608
Hauck Riesling Spätlese Alte Reben 2022Cena: 307 Kč Cena bez DPH: 254 Kč Skladem > 60ks -
ID: 61052
Höfling Riesling Stetten 2021Cena: 343 Kč Cena bez DPH: 284 Kč Skladem > 60ks