OBJEVTE SVĚT BUBLINEK: CRÉMANT
LUXUSNÍ SEKT ZA HUBIČKU
Crémant je označení pro francouzské šumivé víno (neboli sekt), které přestože je vyrobené tradiční šampaňskou metodou, z oblasti Champagne nepochází. Kvalita těchto sektů je obecně na velmi vysoké úrovni, a tak se Crémanty stávají stále oblíbenější alternativou k pravému šampaňskému. Když víte, kam sáhnout, pořídíte láhev fantastických bublin za polovinu ceny luxusního Champagne.
KRÉMOVÝ AŽ SMETANOVÝ
Pojmenování “Crémant”, které lze překládat jako smetanový, pochází právě z regionu Champagne. Dříve se tak říkalo šumivým vínům, která měla nižší tlak a tím i jemnější strukturu bublinek. Šampaňské má tlak okolo 6 barů, kdežto Crémant přibližně 4 bary. Výsledkem jsou jemné bublinky, které tvoří onu „krémovou“ pěnu.
Z RŮZNÝCH KOUTŮ FRANCIE
Kouzlo Crémantu spočívá v tom, že jej můžete ochutnat v široké škále stylů. Vyrábí se totiž v osmi různých regionech po s označením AOC (Appellations d’Origine Contrôlée, tedy chráněné označení původu).
Jsou to:
- Crémant d’Alsace
- Crémant de Bourgogne
- Crémant de Loire
- Crémant de Bordeaux
- Crémant de Savoie
- Crémant de Die
- Crémant du Jura
- Crémant de Limoux.
Malou Crémantovou apelaci najdeme také v Lucembursku.
Každý region má svá specifika - od různých klimatických podmínek po výběr hroznů. Přestože má každá apelace Crémantu svá vlastní pravidla pro povolené odrůdy, to hlavní je pro všech devět apelací společné:
- Hrozny se vždy sklízí ručně
- Hrozny se lisují celé a množství moštu nesmí přesáhnout 100 litrů moštu na 150 kg hroznů
- Druhotná fermentace musí probíhat v lahvi (klasická metoda)
- Crémanty musí před odstraněním kalů zrát minimálně 9 měsíců na kalech a poté další 3 měsíce v lahvi před uvedením na trh.
ALSASKO - BURGUNDSKO - LOIRA
Jednoznačně největší producentem Crémantu je Alsasko. Tato malá, sluncem zalitá oblast na severovýchodě Francie má na svědomí více než 50% celkové produkce Crémantů. Bublinky jsou pro místní vinaře velice důležité a révě je věnována zvláštní péče. Nejčastěji se tak zpracovávají hrozny Pinot Blanc, Pinot Noir, Riesling, ale i oblíbené Chardonnay, které je jinak v Alsasku pro výrobu vín zakázané.
Apelace Crémant de Bourgogne má ze všech Crémantů nejblíže k pravému šampaňskému. Nejen díky složení odrůd, ale také kvůli podobnému klimatu. Slavný region Champagne je jen pár desítek kilometrů daleko. Nejčastěji se pro výrobu, stejně jako pro šampaňské, používají hrozny Chardonnay a Pinot Noir.
Za zmínku jednoznačně stojí také apelace Crémant de Loire. Hrozny se zde pěstují v úrodném údolí řeky Loire. Převládá odrůda Chenin Blanc, která sektům propůjčuje osvěžující aroma citrusů, sladkých hrušek, medu i heřmánku. Tyto hrozny se pěstují na vápencových svazích nad řekou Loire.
TIPY NA SPRÁVNÝ SERVIS
Abychom si Crémant, ale i další bublinky náležitě užili, je dobré dodržet pár základních pravidel správného servírování. Zásadní roli hraje teplota při podávání. Dokonalé chuti u většiny základních bílých a růžových sektů (Prosecco, Cava) docílíte při teplotách mezi 5 až 8 °C. Naopak sofistikovanější bublinky jako je šampaňské nebo třeba právě Crémant potřebuje k rozvinutí chutí teplotu 8 až 10 °C. V zásadě platí, že čím mladší šumivé víno je, tím chladnější by mělo být.
NENÍ SKLENICE JAKO SKLENICE
Když už jste si dali práci s výběrem té správné láhve, nepodceňte volbu skla.
K perfektnímu zážitku totiž přispívá i správně zvolená sklenice. Sektové sklenice mají různé velikosti a tvary, důležité se zaměřit se především na tloušťku skla. Obecně platí, čím vyšší a tenčí sklenice je, tím lépe ve víně bublinky uchová.
Flétna – nejběžnější sklenice na šumivá vína. Díky svému tvaru nechá bublinky krásně vyniknout a udrží nízkou teplotu. Jemné bublinky Cavy a Crémantu jsou pro tento tvar sklenice ideální.
Tulipán – tvar této zakulacené sklenice dokáže lépe uchovat aroma. Proto se perfektně hodí pro aromatická šumivá vína jako je například Prosecco nebo růžové sekty.
Široký tulipán – široký tvar sklenice je vhodnější pro bohatší a ovocnější vína jako jsou ročníkové šampaňské či Gran Reserva Cava.
Coupé - tuto legendární sklenici na šumivé víno zná určitě každý, svůj největší boom zažila v 50. letech minulého století. I přesto, že jsou tak stylové, se pro pití bublin příliš nehodí, bublinky z ní totiž vyprchají příliš rychle.
Nabídka produktů Crémant
-
ID: 91511
Gisselbrecht Crémant d'Alsace Prestige BrutCena: 456 Kč Cena bez DPH: 377 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91514
Gisselbrecht Crémant d'Alsace Rosé BrutCena: 475 Kč Cena bez DPH: 392 Kč Skladem > 13ks -
ID: 91513
Gisselbrecht Crémant d'Alsace Blanc de Noirs BrutCena: 557 Kč501 KčCena bez DPH: 414 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91515
Gisselbrecht Cremant d'Alsace Emotion BrutCena: 686 Kč617 KčCena bez DPH: 510 Kč Skladem 4ks