OBJEVTE SVĚT BUBLINEK: PROSECCO
CELÝ SVĚT HO MILUJE
Živé, svěží víno s květinovo - ovocnými tóny, lehce pitelné a tedy ideální pro každou příležitost…Přesně takové je Prosecco, nejznámější italské šumivé víno. Jeho obliba po celém světě posledních několik let raketově roste. O tom svědčí i jeho vysoká produkce. Ročně se vyrobí téměř 450 miliońů lahví, výrazně tak překonává i slavnější šampaňské (300 milionů lahví).
BUBLINKY Z BENÁTSKA
Domovem Prosecca je Veneto, poměrně velká vinařská oblast na severu Itálie. Proslavila se produkcí tamního šumivého vína a dnes už patří mezi nejdůležitější vinařské regiony světa.
Rozlehlé vinice se táhnou kopcovitým pásem provincie Treviso. Ty nejlepší vinice pak leží mezi malebnými vinařskými městečky Conegliano a Valdobbiadene. Krásné terasovité vinice v okolí těchto měst patří od roku 2019 na seznam světového dědictví UNESCO.
Kamenitá půda a křídové podloží mají zásadní vliv na kvalitu hroznů. Místní, velmi specifické, klima ovlivňují nedaleké horské masivy Dolomit i mořský vzduch, proudící z jihu od Jaderského moře.
GLERA NEBO PROSECCO
Prosecco se vyrábí z bílých hroznů zvaných Glera. Je to starobylá moštová odrůda, která vévodí vinicím regionu Veneto. Hrozny Glery jsou poměrně neutrální s příjemnou kyselinkou, a proto se skvěle hodí právě k výrobě bublin.
Dříve se této odrůdě říkalo jednoduše Prosecco. To však bylo poněkud matoucí, a tak byla v roce 2009 oficiálně přejmenována na Gleru, což je dnes jediný správný název pro tuto odrůdu. Název Prosecco na etiketě může nést pouze víno, které pochází z konkrétní DOC/DOCG (zeměpisně přísně vymezené oblasti) a splňuje podmínky dané apelace. Kromě původu hroznů a vlastností samotného vína se týkají například zastoupení a množství použitých odrůd, maximálních výnosů nebo procesu výroby (vinifikace). Glera musí tvořit min. 85% vína, dále mohou být použity například místní odrůdy Bianchetta, Verdiso nebo třeba mezinárodní Pinot nebo Chardonnay.
VÝROBA
Nejčastěji se k výrobě využívá metoda zvaná Charmat (nebo také Marinotti či Metodo Italiano). Klasická “šampaňská” metoda je sice povolená, ale používá se jen velmi zřídka.
Víno zpočátku kvasí v nerezových tancích úplně stejně jako “nešumivá” vína. Poté se ale přesune do velkých tlakových nádrží, kde po přidání tirážního likéru, což je jednoduše směs cukru a kvasnic, začne sekundární fermentace. Během tohoto druhotného kvašení vzniká oxid uhličitý, který díky tlakovým nádržím nemá kam unikat čímž ve víně vznikají bublinky. Po 30, někdy až 60 dnech v tanku se víno přefiltruje a pomocí speciálního stroje se pod tlakem plní do lahví.
FRIZZANTE NEBO SPUMANTE?
Podle toho, jakým způsobem bylo Prosecco vyrobeno rozlišujeme dva základní typy: Frizzante (perlivé) a Spumante (šumivé). Rozdíl mezi nimi je velký, a to jak kvalitativní tak i cenový.
Prosecco Frizzante je jemně perlivé víno. Perlení je výsledkem dosycení CO2. Tlak v láhvi není tak velký (1 - 2,5 baru) a díky tomu může být lahev uzavřena šroubovacím uzávěrem nebo korkem zajištěným provázkem (tzv. Spago). Jedná se o základní víno vhodné spíše do koktejlů (Aperol Spritz, Hugo, Bellini, atd.). Tomu odpovídá i cena.
Chcete-li však vyšší kvalitu, sáhněte po láhvi označenou jako Spumante. Takové víno musí mít tlak minimálně 3,5 baru, je vyrobeno metodou Charmat a dosycení CO2 není povoleno. Spumante musí být zavřeno hřibovou, nejčastěji korkovou zátkou, kterou je nutné zajistit drátěným košíčkem (tzv. agrafou).
DŘÍVE A DNES
Historie tohoto vína sahá až do prvního století našeho letopočtu. Římský filozof Plinius starší píše ve své encyklopedii Naturalis Historia o víně Pucino, předkovi dnešního Prosecca.
Rodištěm hroznů Glera byly vinice nedaleko vesnice Prosecco vysoko nad Terstem. V 18.století se pěstování této odrůdy rozšířilo i do nižších oblastí Veneto a Friuli a Prosecco získává své jméno, takové, jak ho známe dnes. Svou chutí se však liší. Až do 60.let minulého století bylo velmi populární Prosecco v polosladkém stylu, které se spíše podobalo vínu Moscato d´Asti.
Především díky stále novým a modernějším technologiím je dnes Prosecco vysoce kvalitním, šumivým vínem, které můžeme najít na trhu především v suchém stylu brut nebo o něco sladším provedení extra dry.
RŮŽOVÉ PROSECO EXISTUJE!
Čerstvou novinkou, která jistě potěší nejen dámy, je Prosecco ROSÉ. V květnu letošního roku italská vláda konečně povolila výrobu růžové varianty Prosecca v rámci označení DOC. Víno musí být opět vyrobeno z hroznů Glery, smí ale obsahovat 10 až 15 % odrůdy Pinot Noir. Rulanda modrá se přidává právě pro dosažení perfektní růžové barvy a plného těla vína. My se této šťavnaté novinky, která dorazí na náš sklad už koncem listopadu, nemůžeme dočkat.
K praktické části vašeho samostudia skvěle doporučujeme tato vína:
Nabídka produktů Prosecco | Terra Serena
-
ID: 91112
Serena Prosecco Spumante Brut DOCCena: 324 Kč275 KčCena bez DPH: 227 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91111
Serena Prosecco Spumante Extra Dry DOCCena: 326 Kč277 KčCena bez DPH: 229 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91115
Serena Prosecco Spumante Brut Nature DOCCena: 332 Kč282 KčCena bez DPH: 233 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91110
Serena Prosecco Rosé Spumante Brut DOCCena: 340 Kč289 KčCena bez DPH: 239 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91126
Serena Prosecco Biologico Brut DOCCena: 368 Kč313 KčCena bez DPH: 258 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91120
Serena Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCGCena: 405 Kč344 KčCena bez DPH: 285 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91140
Serena Prosecco Ville D'Arfanta Valdobbiadene Millesimato BrCena: 427 Kč363 KčCena bez DPH: 300 Kč Skladem > 60ks -
ID: 91495
Serena Prosecco Spumante DOC Extra Dry Double Magnum 3l WOODCena: 2 992 Kč2 543 KčCena bez DPH: 2 102 Kč Skladem > 13ks