Růžová chuť léta
Co je to víno Rosé?
Rosé neboli růžová vína nabírají v posledních letech na čím dál tím větší popularitě. Může za to jejich svěžest a lehkost zabalená v nejrůznějších světle červených tónech, které se liší odrůda od odrůdy. Zajímá vás, jak se takové víno vyrábí a s jakými různými druhy se můžete setkat? Pak jste tu správně. Na všechno totiž v následujících řádcích najdeme odpověď.
Rosé, ryšák nebo růžák. To všechno jsou názvy, pod kterými můžeme růžové víno hledat. Mnoho lidí možná napadne, že se Rosé vytváří jednoduše smícháním červeného a bílého vína. Tak to ale vůbec není. Ve většině částech Francie je dokonce tento postup při výrobě růžového vína ilegální. Rosé se totiž ve skutečnosti, stejně jako červené víno, tvoří z modrých hroznů.
Jak Rosé vzniká?
Při výrobě červeného vína se hrozny rozemelou a vznikne tzv. rmut. To stejné se udělá i při výrobě vína růžového. Rozdíl spočívá v tom, že při výrobě Rosé se již zhruba po 5-8 hodinách rmut vylisuje, takže se z něj odstraní slupky, které obsahují červené barvivo, a vzniklý mošt pak kvasí už bez nich. Tím se docílí toho, že bude mít víno pouze jemně načervenalou barvu. Při výrobě plně červeného vína se totiž slupky nechávají ve rmutu i při kvašení, tedy i několik týdnů či měsíců, čímž se docílí výsledné tmavé barvy.
Pak už je postup podobný, jako při výrobě ostatních vín. Nechá se odkalit, zkvasí, vyškolí se výsledná čistota a nechá se dozrát. Hotové Rosé se pak většinou pije mladé do jednoho až dvou let od sklizně, protože mu archivace příliš neprospívá.
Jaké druhy máme a k čemu je pít?
Jak jsme již zmínili, růžová vína vznikají ze stejných hroznů, jako vína červená. Finální vína jsou však většinou jemnější a o něco sladší. Vyrábí se tedy jak suché a polosuché, tak sladké a polosladké. Stejně tak si můžeme vybrat tiché i šumivé varianty. Mezi nejznámější odrůdy patří třeba Pinot Noir, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Podle způsobu a technologie použité při výrobě vína můžeme najít širokou škálu barevných odstínů Rosé od sladce malinových přes jemně lososové až po světloulince růžové tóny.
Hrozny Pinot Noir
Pije se vychlazené na 8 až 12 °C a podává se zejména k lehčím pokrmům, jako jsou různé zeleninové saláty, těstoviny, ryby nebo třeba lehčí dezerty jako je Pavlova. Výborně se proto hodí zejména na letní večery, pro které jsou právě tyto pokrmy příznačné. Pro koktejlové nadšence je dobrá zpráva i to, že tvoří část několika míchaných drinků jako Rosé All Day nebo Spring Fever.
Nabídka produktů Růžová chuť léta
-
ID: 60935
Ruttger Cabernet Sauvignon Rosé 2019Cena: 203 Kč Cena bez DPH: 168 Kč Skladem 12ks -
ID: 65111
Cloud Chaser Rosé 2018Cena: 489 Kč Cena bez DPH: 404 Kč Skladem 2ks